Hoe zit het precies met bitcoin belasting?

Wij zien dat veel mensen vragen hebben over of en hoe bitcoins belast worden door de belastingdienst. Bitcoin is een geheel nieuw betaalmiddel. Hierdoor is het voor veel mensen onduidelijk hoe de belastingdienst hiernaar kijkt en hoe je hiermee om moet gaan bij de belastingaangifte.
Wij leggen u graag uit hoe bitcoin belasting voor particulieren en ondernemingen werkt.

Hoe kijkt de belastingdienst naar bitcoins?

De belastingdienst ziet bitcoins als een virtueel betaalmiddel die alleen te gebruiken is op het internet. De belastingdienst omschrijft bitcoins en dus de bitcoin belasting als volgt:

“Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.”

Overige bezittingen

Bij de belastingdienst vallen de bitcoins onder de ‘overige bezittingen’. Bij het opgeven van vermogen geldt een vast bedrag dat is vrijgesteld van belasting. Vraag uw belastingadviseur wat het heffingsvrije vermogen is over dit jaar.

Waarom zou ik aangeven dat ik bitcoins heb bij de belastingdienst?

Veel mensen denken dat het niet uit maakt of u aangeeft wel of geen bitcoins te hebben. Maar stel dat de bitcoins enorm in waarde stijgen, zonder dat u heeft aangegeven dat u bitcoins hebt. Wanneer u deze bitcoins verkoopt, heeft u ineens veel geld waar geen verklaring voor te geven is. Dit wordt gezien als zwart geld en dat is later lastig te verklaren. Ook aangifte voor bitcoin belasting is dus een belangrijke zaak.

Bitcoins zijn BTW-vrij

Over het inkopen en verkopen van bitcoins (en andere cryptocurrencies) hoef je in Europa geen BTW te betalen. Volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft bitcoin geen ander doel dan het verrichten van betalingen en daarom dienen de lidstaten van de Europose Unie geen BTW te heffen over de bitcoins.

Door deze uitspraak heeft bitcoin een soort aparte status gekregen. Het wordt niet gezien als geld, maar omdat het wel de functie van geld heeft hoeft er geen BTW over betaald te worden.

Over je totale vermogen minus je schulden moet je wel belasting betalen.

Aangifte bitcoin belasting, hoe doe ik dat?

De belastingdienst schaart je bitcoin vermogen onder ‘overige bezittingen’ en dan het kopje ‘bitcoins en andere virtuele betaalmiddelen’. Je geeft de aangifte van de bitcoin belasting aan onder box 3 ‘vermogensbeheer’. Als het gaat om inkomsten uit een onderneming moet je het aangeven in box 1 ‘inkomsten uit onderneming’.

Belastingaangifte: box 3

Zoals hierboven uitgelegd worden bitcoins gezien als betaalmiddel en dus als vermogen. Vermogen wordt altijd opgegeven in box 3.

De waarde die u opgeeft voor u bitcoins staat gelijk aan de waarde van de bitcoin in euro’s op 1 januari van dat fiscale jaar. Bij de belastingaangifte over 2018 geeft u aan hoeveel uw aantal bitcoins waard waren op 1 januari 2018.

Wij adviseren om alle cryptocurrencies aan te geven, ook als het om kleine bedragen gaat. Zoals we met bitcoin gezien hebben kunnen ze sterk in waarden stijgen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de belastingdienst of vraag het uw belastingadviseur.

Belastingaangifte: box 1

Als we bedrijfsmatig in bitcoins handelen moeten we kijken naar box 1. De belastingdienst ziet de verkregen bitcoins als inkomsten uit onderneming. Die bitcoins worden belast in box 1.

Bitcoin belasting in box 1 of 3?

We zien dat veel mensen het lastig vinden om te bepalen of het gaat om ‘normaal vermogensbeheer’ of ‘inkomsten uit onderneming’. Laat u hierover adviseren, het ligt complexer dan u denkt.

Een voorbeeld. Veel mensen houden zich bezig met daytrading. Eerder werd gedacht dat dit in box 1 aangegeven moest worden, maar uit een recente uitspraak van De Hoge Raad, mag sinds heden daytrading gezien worden als ‘normaal vermogensbeheer’ en daarmee in box 3 belast.

Wanneer we spreken van vermogen of inkomsten is soms lastig te bepalen. De belastingdienst kijkt naar verschillende factoren. Sommige factoren klinken vanzelfsprekend, zoals heeft u een inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

De inkeerregeling

Voor belastingaangiften, ook voor bitcoin belasting, van vòòr 2018 kunt u gebruik maken van de inkeerregeling. Met deze regeling kunt u bitcoins aangeven bij de belastingdienst van de voorgaande jaren. Sinds 1 januari 2018 is de inkeerregeling afgeschaft en kunt u niet meer aangeven of u bitcoins in uw bezit had voor 2018.

Nogmaals, het is belangrijk dat u gebruik maakt van deze regeling als uw bitcoins sterk in waarde zijn toegenomen.

Start met handelen
in bitcoins

go to money and bitcoins

neem contact op voor meer informatie

Via het onderstaande formulier kunt u vragen
over dit artikel of andere vragen adresseren
aan onze customer service.

Money and Bitcoins

Dit artikel over bitcoin belasting is geschreven in januari 2019. De informatie is afkomstig uit 2017 en tot dus ver up-to-date, als er wijzigingen plaatsvinden zullen we een update plaatsen. Dit artikel is bedoeld om u te informeren. Wij geven geen belastingadvies.

Money and Bitcoins B.V. is een wisselkantoor gevestigd in Nederland. U kunt Moneyandbitcoins.com gebruiken voor het aan- en verkopen van uw bitcoins zowel online als bij ons op kantoor.