Hoe krijgt de Bitcoin waarde?

Wij zien dat veel mensen vragen hebben over hoe de bitcoin waarde bepaald wordt. Bitcoin is een geheel nieuw betaalmiddel. Dit wordt niet op waarde geschat zoals een stukje goud of de appel in de supermarkt. Hierdoor is het voor veel mensen onduidelijk hoe de waarde dan wel tot stand komt. Wij leggen u graag uit hoe bitcoin waarde en de prijs tot stand komt.

De hoge Bitcoin waarde

De Bitcoin maakt snel financiële transacties. Het is grenzeloos en gedecentraliseerd georganiseerd met de potentie om de financiële wereld positief te veranderen. Het gaat niet alleen om een waardesysteem, maar ook een begin voor nog meer rijkdom. De techniek is open source gebouwd. Dit betekent dus dat iedereen met de blockchain, de technologie achter de Bitcoin, kan innoveren en het systeem beter kan maken. Geeft dit de Bitcoin waarde? Nee, maar het laat wel zien dat de Bitcoin waardevol is.

Het handelen in en accepteren van de Bitcoin

Tegenwoordig accepteren honderdduizenden handelaars over de hele wereld Bitcoin als betaalmiddel. In Nederland handelen er rond de 190.000 mensen in Bitcoin. Daarnaast accepteren zo'n 15.000 bedrijven de Bitcoin als betaalmiddel.

Is dit dan waarde? Ja, dit is echte waarde. De Bitcoin heeft een community: Mensen geloven in de Bitcoin en ze wordt geaccepteerd als betaalmiddel. De Bitcoin heeft een onbetwistbaar nut. En dat zelfs in vergelijking met andere, nieuwere cryptocurrencies. Er is vrijwel geen andere cryptocurrency die echt zo wijd gebruikt en geïntegreerd is in deze tijd. De Bitcoin heeft ten op zichtte van andere cryptocurrencies een grote community. Voornamelijk omdat veel bedrijven de Bitcoin erkennen als betaalmiddel. Dit is een essentieel verschil ten op zichtte van andere crypto’s die alleen gekocht en verkocht worden met als doel om winst te maken.

De groeiende waarde van de Bitcoin is vergelijkbaar met die van mobiele telefoons. De eerste mobiele telefoons hadden nog weinig waarde, omdat vrijwel niemand er iets mee deed. Toen steeds meer mensen een telefoon gingen kopen en gebruiken, groeide het nut aanzienlijk. Ditzelfde geldt voor de Bitcoin waarde: hoe meer mensen het gaan gebruiken en begrijpen, hoe nuttiger en waardevoller het voor iedereen zal worden.

Maar hoe komt de prijs van de Bitcoin tot stand?

De Bitcoin waarde is totaal verschillend dan de waarde van bijvoorbeeld goud. De waarde van Bitcoin is afhankelijk van de markt waar het in handelt. De Bitcoin waarde wordt dus bepaald door vraag en aanbod. Dit is niet het soort waarde dat je hebt voor je tweedehands auto, appels in de supermarkt, klompje goud en zo ongeveer al het andere dat op waarde is bepaald.

Maar hoe dan wel? Handelaren met erkende bankgegevens kunnen de Bitcoin verhandelen op wisselkantoren, zoals bij Money and Bitcoins. De kantoren bepalen op een bepaald moment de specifieke Bitcoin waarde. Wisselkantoren stellen de waarde niet vast. Dat doen de handelaren die de Bitcoin kopen en verkopen.

Simpel gezegd: het is de voortdurende interactie tussen kopers en verkopers die handelen met de andere personen die samen de specifieke waarde van de Bitcoin bepalen.

Bij het bepalen van de Bitcoin waarde wordt gekeken naar het totale bedrag dat kopers momenteel over hebben voor de Bitcoin en hoe vaak de Bitcoin wordt aangekocht (de schaarste). Met deze kennis wordt de toekomstige Bitcoin waarde berekend. Bitcoins worden dan voor de nieuwe prijs aangeboden. Handelaren kunnen de Bitcoin ook goedkoper of duurder aanbieden, waarna deze veranderingen weer worden meegenomen in de volgende prijs.

Wat doet het aantal Bitcoins met de prijs?

Uiteindelijk kunnen er ongeveer 21 miljoen Bitcoins op de markt bestaan. Om precies te zijn 20.999.999,9769. De code van de Bitcoin is zo geschreven dat er een maximum bestaat voor de hoeveelheid Bitcoins in omloop. In tegenstelling tot de euro kan de Bitcoin dus niet worden bijgedrukt. Hiermee gaat de vergelijking tussen Bitcoin en goud beter op. Je kunt ook niet meer goud maken.

Op dit moment zijn er ongeveer 17 miljoen Bitcoins in omloop. Door de formule in de code zal het steeds langer duren voor de volgende miljoen geslecht worden. Met het huidige tempo zullen in het jaar 2140 alle Bitcoins in omloop zijn. Houd hierbij wel rekening met het feit dat mensen de wachtwoorden van hun wallets kwijtraken. Hierdoor kunnen er minder Bitcoins gebruikt worden.

Maar wat doen het aantal Bitcoins dan precies met de Bitcoin waarde? Als er meer Bitcoins worden aangeboden dan er vraag is, gaat de prijs en dus de waarde omlaag en visa versa. Gelukkig is de code zo geschreven dat het aantal Bitcoins mee kan groeien met de vraag naar Bitcoins. Zo blijft de waarde van de Bitcoin in die zin stabiel.

Waarom wijzigt de prijs zo veel?

De prijswijziging van Bitcoins wordt volatiliteit genoemd. Het is niet alleen de Bitcoin waarde die van dag tot dag lijkt te veranderen. Ook de waarde van bijvoorbeeld aandelen, vreemde valuta en olie kan behoorlijk volatiel zijn. Ze bewegen veel op en neer tegen euro's of dollars.

De totale Bitcoin-markt is nog steeds relatief klein in vergelijking met andere industrieën. Dat vergt geen significante sommen geld om de marktplaats of de waarde van de Bitcoin naar boven of naar beneden te verplaatsen. Hierdoor is de Bitcoin waarde nog steeds enigszins volatiel is. Een grote Bitcoin handelaar kan al zijn Bitcoins aanbieden, waardoor de prijs behoorlijk zakt. Maar andersom kan dat ook. De volatiliteit van deze industrie maakt het bij uitstek geschikt om te daytraden.

De volatiliteit van de Bitcoin wordt steeds stabieler. Het lijkt dat de markt uiteindelijk naar een min of meer vaste Bitcoin waarde gaat. Naarmate de industrie ouder wordt, zal de Bitcoin dus een steeds meer een vaste koers gaan aanhouden.

Hoe ging het in het verleden met de Bitcoin waarde?

Hoe dat in het verleden ging? Hieronder een paar interessante weetjes uit de markt. Ze hebben de Bitcoin waarde in het verleden beïnvloed en zullen ook in de toekomst blijven doen.

In 2010 kocht een programmeur twee pizza’s met 10.000 Bitcoins. Vandaag de dag zou deze programmeur rijk geweest zijn. Wij hopen dat de pizza’s lekker gesmaakt hebben! .

Tot 2013 was de Bitcoin waarde nog nooit boven de 25 euro gekomen. Maar door de financiële crisis op Cyprus werd de Bitcoin daar gezien als een aantrekkelijk alternatief. Door de opkomende vraag, steeg de Bitcoin tot boven de 1000 euro.

In 2014 begonnen de eerste bedrijven in Nederland voorzichtig kennis te maken met de Bitcoin. Er kwamen stickers op de ramen van winkels met de tekst: Wij accepteren Bitcoin. Een belangrijk mijlpaal in de verdere acceptatie én waardestijging van de Bitcoin.

Een hack bij Bitstamp, een ander wisselkantoor, zorgde voor onrust. Mensen verloren het vertrouwen in de Bitcoin. Deze gebeurtenis werkte negatief op de markt, waardoor de waarde zakte naar 180 euro.

In 2017 kreeg de Bitcoin massale media aandacht, waardoor de waarde ontzettend steeg. Het ging van het hoogt behaalde waarde van 1000 euro naar een nieuw hoogtepunt van 17.000 euro. Dit is tot nu toe de hoogste waarde die ooit is gemeten.

We zijn inmiddels wel wat gewend van de Bitcoin. Maar wie weet wat de toekomst gaat brengen?

Wat kan je verwachten van de Bitcoin waarde in de toekomst?

Mensen die de waarde van de Bitcoin goed weten te voorspellen, kunnen erg veel geld verdienen. Maar het doen van een voorspelling is erg lastig. De kleinste gebeurtenissen in de markt kunnen de waarde van de Bitcoin al doen zakken of stijgen.

Ons wordt vaak gevraagd wat de waarde van Bitcoin gaat doen. We kunnen stellen dat wat er in de media verschijnt grote invloed heeft op de waarde. In ieder geval op korte termijn. Zorg dat je weet wie er actief zijn in de markt van de Bitcoin. Zorg dat je weet wat zij denken en doen. Dat is al een belangrijke stap in het maken van een voorspelling. Let wel goed op dat je je niet laat voorliegen. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen agenda. Ook in de wereld van Bitcoins.

Wij vinden het belangrijk hoe de Bitcoin als systeem door ontwikkelt. Als steeds meer bedrijven deze cryptovaluta zullen accepteren als betaalmiddel, zal het de goede kant opgaan met de Bitcoin waarde. En dat de Bitcoin door steeds meer bedrijven geaccepteerd wordt als betaalmiddel, ook dan zullen we de Bitcoin waarde zien groeien. Het lijkt nu dan ook erg goed te gaan. Steeds meer mensen gebruiken Bitcoins en het aantal transacties is nog steeds stijgende. Het systeem wordt daarnaast ook steeds beter en sneller. Helaas worden niet al deze ontwikkelingen door de media opgepakt. Toch zijn dit wel de ontwikkelingen die de Bitcoin gaat helpen naar een wereldwijde implementatie.

Kort samengevat

Als iets zowel nuttig als schaars is, heeft het waarde. De Bitcoin is zowel nuttig als schaars, dus heeft het waarde. De Bitcoin waarde, dus de uiteindelijke prijs, wordt bepaald door vraag en aanbod op internationale Bitcoin beurzen waar kopers en verkopers bij elkaar komen. Daalt de koers? Dan is er meer aanbod dan vraag. Als de koers stijgt, is er meer vraag dan aanbod. Eigenlijk heel simpel.

Start met handelen
in bitcoins

neem contact op voor meer informatie

Via het onderstaande formulier kunt u vragen
over dit artikel of andere vragen adresseren
aan onze customer service.

Money and Bitcoins

Dit artikel over de Bitcoin waarde is geschreven in februari 2019. De informatie is tot dus ver up-to-date, als er wijzigingen plaatsvinden zullen we een update plaatsen. Dit artikel is bedoeld om u te informeren. Money and Bitcoins B.V. is een wisselkantoor gevestigd in Nederland. U kunt Moneyandbitcoins.com gebruiken voor het aan- en verkopen van bitcoins.